Introducere in programarea orientata obiect

Clase locale

Mostenirea si Polimorfismul

Evenimentele

Clasa abstracta si clasa finala

Clase globale

Diverse – utile interviu ABAP OOP

Introducere in ABAP OOP

Programarea orientată pe obiect (OOP) în SAP ABAP a evoluat pe măsură ce tehnologia și cerințele industriei au avansat. Iată o privire asupra evoluției și istoriei programării orientate pe obiect în cadrul mediului SAP ABAP:

1. ABAP Clasic:

La început, SAP ABAP a fost axat pe programarea procedurală. Dezvoltatorii au scris cod ABAP într-un stil procedural, concentrându-se pe fluxul logic al programului și pe manipularea datelor.

2. Primii pași în OOP:

OOP a început să se integreze în mediul SAP începând cu versiunile mai noi ale SAP R/3 în anii ’90. Aceasta a inclus adăugarea conceptelor precum clasele și metodele în ABAP. Cu toate acestea, funcționalitatea OOP a fost limitată în această perioadă timpurie.

3. Evoluția OOP în SAP NetWeaver:

OOP a devenit mai puternic integrat în mediul SAP odată cu lansarea platformei SAP NetWeaver în anii 2000. SAP NetWeaver a adus cu sine o serie de îmbunătățiri ale capacităților OOP ale ABAP.

4. SAP ERP 6.0 și ABAP Objects:

O evoluție majoră a avut loc cu lansarea SAP ERP 6.0 în 2006. Această versiune a introdus conceptul de ABAP Objects, permițând dezvoltatorilor să creeze aplicații ABAP folosind OOP într-un mod mai cuprinzător. Aceasta a inclus introducerea claselor, obiectelor, moștenirii, polimorfismului și a altor concepte OOP în ABAP.

5. SAP S/4HANA și ABAP 7.4:

O versiune mai recentă a platformei SAP, SAP S/4HANA, a continuat să sprijine ABAP OOP și a introdus îmbunătățiri semnificative în sintaxă și performanță. ABAP 7.4 a adus cu sine funcționalități îmbunătățite de OOP și a făcut posibilă dezvoltarea unor aplicații mai complexe și mai eficiente folosind aceste concepte.

6. Dezvoltări ulterioare:

OOP în ABAP continuă să se dezvolte odată cu fiecare nouă versiune a platformei SAP. Dezvoltatorii au acum acces la un set bogat de instrumente și funcționalități OOP pentru a dezvolta aplicații ERP complexe și personalizate.

În concluzie, evoluția programării orientate pe obiect în SAP ABAP a fost graduală, cu introducerea treptată a conceptelor OOP începând cu versiunile mai vechi și cu rafinarea continuă a acestora în versiunile ulterioare. Aceasta a permis dezvoltatorilor să creeze aplicații mai flexibile, modulare și ușor de întreținut în cadrul mediului SAP.

 

Diferenta dintre ABAP clasic (procedural) si ABAP OOP

Diferența principală dintre ABAP (Advanced Business Application Programming) orientat pe obiect (OOP) și ABAP clasic constă în modul în care sunt structurate și implementate programele. Iată principalele diferențe dintre cele două:

ABAP Clasic:
 1. Programare Procedurală:
  • ABAP clasic este orientat spre programarea procedurală, unde fluxul logic al programului este organizat în funcții sau proceduri.
  • Se concentrează pe manipularea datelor prin intermediul instrucțiunilor și a structurilor de control.
 2. Variabile locale si globale:
  • Variabilele sunt locale si globale în ABAP clasic, ceea ce înseamnă că pot fi accesate și modificate doar intr-o parte a programului sau in orice parte a programului.
 3. Manipularea Datelor:
  • Datele sunt manipulate folosind variabile globale și structuri de date. Manipularea acestora se face prin instrucțiuni clasice și structuri de control, cum ar fi buclele și condițiile.
 4. Funcții și Proceduri:
  • Funcțiile și procedurile sunt folosite pentru organizarea logicii programului. Acestea sunt apelate în mod secvențial în funcție de necesitățile programului.
 5. Programare Liniară:
  • ABAP clasic urmează un flux de execuție liniar, unde instrucțiunile sunt executate secvențial, una după alta.
ABAP OOP:
 1. Programare Orientată pe Obiect (OOP):
  • ABAP OOP este orientat spre programarea orientată pe obiect, unde conceptele precum clasele, obiectele, metodele, moștenirea, polimorfismul și encapsularea sunt fundamentale.
  • Programele sunt organizate în clase, iar obiectele acestor clase interacționează între ele pentru a efectua operații.
 2. Incapsulare și Moștenire:
  • OOP permite incapsularea datelor și comportamentului într-o clasă. Moștenirea permite o clasă să moștenească atributele și metodele altei clase, facilitând reutilizarea codului.
 3. Polimorfism și Abstracție:
  • Polimorfismul permite ca mai multe clase să ofere implementări diferite pentru aceeași metodă, facilitând flexibilitatea și extensibilitatea codului.
  • Abstracția permite definirea unor interfețe (clase abstracte și interfețe) care pot fi implementate de mai multe clase.
 4. Clase și Obiecte:
  • Programele ABAP OOP sunt structurate în jurul claselor și obiectelor. O clasă definește structura și comportamentul unui obiect, iar obiectele sunt instanțe ale claselor.
 5. Evenimente și Trigger-uri:
  • OOP permite gestionarea evenimentelor și trigger-urilor, permițând programatorilor să răspundă la acțiuni și evenimente specifice în aplicații.

ABAP OOP aduce beneficii precum modularitate, reutilizare, extensibilitate și ușurința în mentenanță. Abordarea orientată pe obiect facilitează dezvoltarea de aplicații mai complexe și mai eficiente în cadrul mediului SAP.

 

Care sunt avantajele programarii orientate obiect?

Programarea Orientată pe Obiect (OOP) în ABAP aduce mai multe beneficii, contribuind la dezvoltarea unor aplicații SAP mai eficiente, flexibile și ușor de întreținut. Iată câteva dintre beneficiile majore ale programării orientate pe obiect în ABAP:

 1. Reutilizarea Codului: OOP permite reutilizarea codului prin intermediul conceptelor precum moștenirea și polimorfismul. Clasele și obiectele pot fi reutilizate în diferite părți ale aplicației, contribuind la eficiență și economisirea timpului dezvoltatorilor.

 2. Modularitate și Extensibilitate: OOP facilitează dezvoltarea modulară a aplicațiilor. Clasele și obiectele pot fi dezvoltate și testate independent și apoi integrate în aplicația finală. Aceasta facilitează extinderea funcționalității prin adăugarea de noi clase și metode, fără a afecta codul existent.

 3. Încapsulare: OOP oferă încapsulare, permițând ascunderea detaliilor interne ale obiectelor și expunerea doar a funcționalităților necesare utilizatorilor externi. Aceasta protejează datele și comportamentele obiectelor, îmbunătățind securitatea și integritatea aplicației.

 4. Polimorfism: Polimorfismul permite tratamentul obiectelor de diferite clase într-un mod uniform. Astfel, o metodă poate fi apelată asupra unui obiect, fără a cunoaște tipul exact al acelui obiect. Acest lucru face codul mai flexibil și mai ușor de întreținut.

 5. Moștenire: Moștenirea permite definirea de clase derivate care moștenesc atribute și metode din clasele de bază. Aceasta facilitează extinderea și specializarea funcționalității existente fără a rescrie codul deja scris.

 6. Gestionarea Evenimentelor: OOP permite gestionarea evenimentelor prin intermediul conceptelor precum observatori și subiecte. Aceasta facilitează comunicarea între componente într-un mod modular și decuplat.

 7. Impartirea sarciniilor in echipa: OOP oferă o structură și o metodologie standardizată pentru dezvoltare, ceea ce facilitează colaborarea și comunicarea între membrii echipei. Clasele și obiectele ajută la împărțirea sarcinilor și la definirea interfețelor clare între diferitele module ale aplicației.

 8. Scalabilitate: OOP face codul mai modular și mai ușor de gestionat, facilitând scalabilitatea. Aplicațiile pot fi extinse și modificate cu ușurință, fără a afecta întreaga structură a aplicației.

 9. Analiza a codului (debugging) și mentenanță ușoară: OOP facilitează identificarea și rezolvarea problemelor în cod. Clasele și obiectele bine definite și encapsulate sunt mai ușor de depanat, deoarece problemele sunt mai ușor localizabile.

Prin toate aceste beneficii, OOP în ABAP aduce o abordare mai eficientă și modulară pentru dezvoltarea aplicațiilor SAP, conducând la creșterea productivității și calității dezvoltării software.

 

Nu am găsit niciun atașament
Nu am găsit niciun atașament